Hemmoja supersankariasuissa kekkuloimassa ylivoimaiselta vaikuttavaa pahaa körmyä vastaan. Sitähän monet oikeilla näyttelijöillä höystetyt tv-sarjat sarjakuvien maailmasta ovat – ja hyvä niin. Kyseessä on hauskaa eskapismia lähes kaikenikäisille. Tv-sarjat ovat kuitenkin kehittyneet tämän yksinkertaisen raamin ulkopuolelle, ja nykyään sarjakuviin perustuvia tv-sarjoja löytyy kaikenlaista viihdettä haluaville: vakavaa draamaa, kauhunsekaista selviytymistä ja koomista rymistelyä. Kaikkea löytyy.

Supersankarit rynnivät televisioon

Ensimmäiset suositut live-action -sarjat olivat DC Comicsin hahmoihin perustuvia. Onko se lintu, onko se lentokone vai… Kyllä vain, Teräsmiehen seikkailuista tehtiin tv-sarja jo vuonna 1952, ja sitä purkitettiin kokonaista 6 tuotantokautta. Pääosaa näytteli legendaarinen George Reeves. Hän menehtyi luotiin epämääräisissä olosuhteissa kotonaan Los Angelesissa, ja kaikenlaisia salaliittoteorioita tapahtumasta on liikkeellä vielä tänäkin päivänä. Ben Affleckin tähdittämä Hollywoodland-elokuva perustuu tähän mysteeriin, ja jokaisen itseään Teräsmies-fanina pitävän kannattaakin se vilkaista. Itse sarjaa voisi kuvata ”mielenkiintoiseksi” nykyiseen sarjakuvafilmatisointi-meininkiin tottuneelle.

Kapow! Bang! Batman rymisteli ruuduntäydeltä jo vuonna 1966 Adam Westin esittämänä. Useita kertoja tv:ssä näytetty sarja on kerännyt kulttimainetta vuosikymmenten varrella, ja siitä on tullut pop-kulttuurin pysyvä ikoni. Sarjan tahaton ja tahallinenkin hilpeys on luonut dynaamiselle duolle kestokykyä aikaa vastaan, ja Batmanin ja Robinin seikkailuista tutuilla konnilla höystettynä onkin hankala olla pitämättä – edes vähän. Drinkki vuonna 2017 kuolleen Adam Westin muistolle: huikea Batman ja Quahogin pormestari!

Uudet tulokkaat

Nykyään on useita kulttuurisesti huomattavia tv-sarjoja myös Marvelin ja DC Comicsin sarjojen ulkopuolella. Eräs hienosti tv-ruudulle siirtynyt sarjakuva on kirjoittaja Robert Kirkmanin ja piirtäjä Tony Mooren alun perin vuonna 2003 luoma The Walking Dead. Sarja sai ensi-iltansa vuonna 2010 ja kohosi pian suureen suosioon. Tuhansien eri tavoin kolkattujen elävien kuolleiden jälkeenkin sarja edelleen koukuttaa miljoonia katselijoita vuosittain. Pahuus ei ole zombien sisälmyksissä, vaan ihmisissä itsessään ja sitä rataa… 

The Walking Dead on supersuosittu sarja, jonka useat fanit eivät edes tiedä sen perustuvan sarjakuviin.

Nykyisten sarjakuviin perustuvien tv-sarjojen kruununjalokivi (tai hansikkaan jalokivi, koska Marvelin universumissa liikutaan) on Legion. Sarjan suuri plussa on se, että katsojan ei oikeastaan tarvitse tietää mitään Marvel-universumista saadakseen nautittavan katselukokemuksen. Sarja on hieno sekoitus Twin Peaks -henkistä tunnelmaa ja huumehöyryistä vainoharhaa, ja siinä sekoittuu 60-luvun design ja moderni ote. Kyseessä on omanlaisensa kokemus, josta ei aina tiedä, että liikutaanko taiteen vai tekotaiteen puolella, mutta katsojan kiinnostus ei kuitenkaan haihdu, oli asia miten tahansa. Taiteenlaji sekin…

Mielenkiintoisia sarjakuviin perustuvia tv-sarjoja siis riittää monenlaisille puhekuplien ystäville. Pienellä tutkimustyöllä varmasti jokaiselle löytyy sopiva sulostuttamaan tai kauhistuttamaan hetkiä, jolloin on liian laiska lukemaan, mutta liian aktiivinen nukkumaan. Lukemisiin ja katselemisiin siis.