Menestyneet sarjakuvat ovat hypänneet lehtien painomusteen täyttämistä ruuduista tv-ruudun puolelle jo vuosikymmeniä. Monille sarjakuvien ystävillekin tutustuminen tunnetun sarjakuvahahmon kanssa on tapahtunut kotisohvalla – ei suinkaan sarjakuvan kautta, vaan animaatiota suoltavan töllöttimen toimiessa välittäjänä. Lehdet ja televisio ovatkin tukeneet toisiaan mainiosti vuosikymmenten aikana, ja sarjakuva-aiheiset tv-sarjat tuovat uusia lukijoita sarjakuvien pariin edelleenkin, eikä loppua tälle yhteiselolle ole näköpiirissä.

Lisää sarjakuva-aiheisia juttuja löydät kirjoituksista sarjakuva-aiheiset kolikkopelit sekä nettikasinot saman teeman ympärillä.

Disneyn animaatiosarjat

Animaatio on luonnollinen tapa saada sarjakuva liikkuvan kuvan muotoon. Hahmot näyttävät helposti samoilta kuin sarjakuvan ruudulla ja tunnelmakin muotoutuu vaivattomasti oikeanlaiseksi. Aikaisia Mikki Hiiri ja Aku Ankka -animaatioita ei tässä yhteydessä kannata mainita, sillä vaikka kyseiset veijarit ovatkin nykyään sarjakuvista tunnettuja, alun perin ne on kehitetty animaatiohahmoiksi. Oikeastaan vasta Ankronikka-sarjan (DuckTales) voi sanoa perustuneen sarjakuvaan. Tämä vuosina 1987-1988 tehty tv-sarja perustui pääasiassa Carl Barksin kynäilemiin ankkatarinoihin. Vuonna 2017 sarja napattiin Disneyn runsaista arkistosta takaisin tuotantoon uudella animaatiotyylillä höystettynä. Nostalgialasien läpi tiirailtuna asiallista kamaa.

Ankronikasta on tehty uusi versio vuonna 2018.

Varjoaankin nopeampi

Animaatiosarjat eivät ole Disneyn yksinoikeus. Ranskankielisistä sarjakuvista on myös tehty monenlaisia animaatiosovituksia. Yhtenä laadukkaana esimerkkinä voisi mainita Lucky Luke -sarjan (1983-1984), jota Lucky Luken hahmon luonut belgialainen Morris oli itse mukana tekemässä. Monet muistavat sarjasta ikonisen Lucky Luken ratsastamassa jakson lopuksi auringonlaskuun Jolly Jumperin selässä – aivan kuten alkuperäismateriaalissakin. Lucky Lukesta on myös mainio live-action -sarja, jossa Terence Hill, Bud Spencerin räyhäkaveri vetää nopeammin kuin kukaan muu lännessä. Ei kannata missata.

Myös Lucky Lukesta on tehty useampia tv-animaatioita

Supersankarit animaatioissa

Nykyään Marvel ja DC jyräävät myös animaatiosarjapuolella. Marvelilla on Hämähäkkimiehestä, Kostajista ja Galaksin suojelijoista kaikista yhä tuotannossa olevat animaatiosarjat, ja DC ei jää yhtään pahemmaksi: Löytyy niin nuoria supersankareita, jotka ponnistavat esikuviensa varjosta (Young Justice) kuin Teini titaanejakin. Lisäksi tyttösupersankareiden tähdittämä animaatiosarja on tulossa vielä tänä vuonna (2018). Jos siis nykyisen supersankarielokuvien aiheuttaman ähkyn lisäksi vielä riittää ruokahalua, niin animaatioita voi napsia jälkipalaksi eri latauspalveluiden kirjastoista suurin piirtein loputtomasti.

Tämä oli siis vain pintaraapaisu sarjakuva-aiheisten animaatiosarjojen maailmaan. Jos animaatiosarjat sarjakuvista kiinnostavat, kannattaa asiasta yksikertaisesti googlettaa. Jos suosikkihahmosi on vähänkään tunnettu, on siitä suurella todennäköisyydellä tehty ainakin epäonnistunut pilotti tv-sarjaan. Ja jos ei mitään löydy, niin tärkein säilyy edelleen, eli ne mielikuvitukselle sopivasti sijaa jättävät sarjakuvat.